registrovat se  


Kurzy a školení - na zakázku - detail kurzu

Nová zákonná úprava přestupků v oblasti ochrany dětí

Variabilní symbol: 0318 203
Datum konání: 17.5.2018
Čas: 9:00 do 17:00
Prezence začíná 30 minut před začátkem kurzu.
Místo konání: Městský úřad Havlíčkův Brod
Havlíčkovo náměstí 57, 580 61 Havlíčkův Brod - Podrobné informace
Lektor: Mgr. Daniel Hovorka

Na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně vystudoval obor Právo a v současné době působí jako právník v odboru sociální a rodinné politiky na Ministerstvu práce a sociálních věc, kde se zabývá výkonem kontrolní a metodické činnosti vůči podřízeným orgánům sociálně-právní ochrany dětí a rozhodováním v odvolacím a přezkumném řízení.

Akreditace u MPSV ČR: A2017/0198-SP
Kritérium pro udělení osvědčení účastníkovi je absolvování kurzu v celém rozsahu.
Cena kurzu: Cena dohodou
Organizuje pobočka: Praha - ústředí - Podrobnosti o pobočce VCVS ČR
Anotace:
Cíle kurzu:

Předmětem kurzu je zákonná úprava přestupků fyzických a právnických osob v oblasti ochrany práv dětí, se zaměřením na změny provedené s účinností od 1. 7. 2017 v souvislosti s přijetím nového zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízeních o nich a zákona č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích. Účastníci kurzu jsou seznámeni s podmínkami vzniku odpovědnosti za přestupek, druhy správních trestů, promlčecí dobou přestupků, s jednotlivými fázemi řízení o přestupcích a s procesní ochranou dítěte postiženého spácháním přestupku. Zvláštní pozornost je věnována úpravě skutkových podstat přestupků ve zvláštních právních předpisech na úseku sociálně-právní ochrany dětí, na úseku školství, na úseku ochrany veřejného zdraví a na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, včetně určení věcné příslušnosti správních orgánů k projednávání těchto přestupků. Z úpravy zákona o některých přestupcích je probírána úprava skutkové podstaty přestupku proti občanskému soužití s ohledem na situace, kdy osobou postiženou tímto přestupkem je nezletilé dítě. Samostatně jsou probírány odchylky od obecných pravidel ukládání správních trestů v případě mladistvých pachatelů přestupků a zvláštnosti v řízení o přestupku s mladistvým, včetně zapojení zákonných zástupců a orgánu sociálně-právní ochrany dětí do řízení s mladistvým pachatelem přestupku.

 

 

Program:

1. Úvodní část - obecná úprava přestupků

Obecná úprava odpovědnosti fyzických a právnických osob za přestupky, promlčecí doba přestupku, druhy správních trestů, věcná a místní příslušnost k projednání přestupků. Jednotlivé fáze řízení o přestupku, rozhodnutí o přestupku, projednání přestupku, uložení, napomenutí nebo pokuty.

2. Přestupky na úseku sociálně-právní ochrany dětí

Rozbor skutkových podstat přestupků podle části deváté zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, příslušnost orgánů sociálně-právní ochrany dětí k projednávání těchto přestupků

3. Přestupky týkající se ochrany dětí podle jiných právních předpisů

Rozbor skutkových podstat přestupků proti občanskému soužití na úseku školství, ochrany veřejného zdraví a ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. 

4. Zvláštní úprava řízení o přestupku mladistvého

Zvláštnosti řízení o přestupku spáchaném mladistvým pachatelem, účast zákonných zástupců a orgánu sociálně-právní ochrany dětí v řízení s mladistvým pachatelem přestupku.


VCVS ČR, o.p.s. je jako vzdělávací instituce akreditována u Ministerstva vnitra ČR pod číslem AK/I-2/2012 je držitelem celé řady akreditovaných vzdělávacích programů u Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Aktuální seznam akreditovaných vzdělávacích programů naleznete v záložce O nás - akreditované programy

 

Číslo účtu společnosti Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s. je 107-9276630207/0100 (Komerční banka a.s.).