registrovat se  


Kurzy a školení - nabídka kurzů a školení - detail kurzu

Zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich

Variabilní symbol: 1221055
Datum konání: 12.11.2021
Čas: 8:00 do 13:00
Prezence začíná 30 minut před začátkem kurzu.
Místo konání: Harmony Club Hotel
28. října 170, 702 00 Ostrava - Podrobné informace
Lektor: JUDr. Eva Kuzmová

JUDr. Eva Kuzmová, právník specializující se na problematiku stavebního zákona, GDPR a ochrany osobních údajů, zákona o svobodném přístupu k informacím, správního řádu, přestupkového zákona aj. V letech 2004-2018 působila jako právník Krajského úřadu Jihomoravského kraje, odboru územního plánování a stavebního řádu. Přednáškové činnosti se věnuje od roku 2013.

 

Akreditace u MV ČR reakreditace: AK/PV-458/2017 AK/VE-256/2017
Kritérium pro udělení osvědčení účastníkovi je absolvování kurzu v celém rozsahu.
Cena kurzu: 1890,- Kč
Uvedená cena je bez DPH, bude navýšena o příslušnou DPH v souladu se zákonem.
Je-li účastníkem úředník dle § 2 odst. 4 zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vztahuje se na něj osvobození DPH podle §57 odst. 1 písm. d) zákona č. 235/2004 Sb., o DPH ve znění pozdějších předpisů, a konečná cena kurzu zůstává stejná – DPH ve výši 0%.
Ostatním účastníkům je cena kurzu navýšena o DPH ve výši 21%.
V ceně prezenčního kurzu je zahrnuto občerstvení a školicí materiál.
Organizuje pobočka: Olomouc - Podrobnosti o pobočce VCVS ČR
Anotace:
Cíle kurzu:

Cílem programu je upevnit a rozšířit znalosti úředníků a vedoucích úředníků týkající se správního trestání obecně, jednotlivých hmotněprávních institutů, budou jim vysvětleny kvalifikační požadavky na oprávněné úřední osoby. Posléze bude přistoupeno k procesní části předmětné právní úpravy. Zde si program klade za cíl připravit úředníky na různé praktické situace při jednání s účastníky řízení.
  
  

Program:

1. Správní trestání obecně

  • správní trestání
  • základní zásady, správní delikty
  • znak, druhy, vzájemný vztah, prameny právní úpravy správního trestání

2. Obecná ustanovení

  • právní úprava přestupků
  • obecná ustanovení
  • časová, místní, osobní působnost

3. Hmotněprávní úprava zákona č. 250/2016 Sb.

  1. Základy odpovědnosti za přestupek.
  2. Přestupek, pokus, pokračování v přestupku, trvající přestupek, hromadný přestupek, opomenutí, spolupachatel, zvláštní subjekt přestupku, FO jako pachatel, zavinění, omyl skutkový a právní, PO jako pachatel, PFO jako pachatel, okolnosti vylučující protiprávnost, důvody zániku odpovědnosti za přestupek, promlčecí doba, odpovědnost právního nástupce, správní tresty a jejich ukládání, druhy správních trestů, určení druhu a výměry správního trestu, ukládání trestů za více přestupků.
  3. Absorpční a asperační zásada, podmíněné upuštění a upuštění od uložení správního trestu, mimořádné snížení výměry pokuty, ochranná opatření, ustanovení o mladistvých.

 

 

4. Procesní úprava zákona č. 250/20146

  • Řízení o přestupcích.
  • Příslušnost správních orgánů, předání věci, specifika doručování v přestupkovém řízení, účastníci řízení (obviněný, poškozený, vlastník věci), osoba přímo postižená spácháním přestupku, oznamování přestupku, součinnost, odložení věci, překážky v řízení, zahájení řízení, ústní jednání, problematika omluv, dokazování, zajišťovací instituty.
  • Záruka za splnění povinnosti, zrušení, zánik a přeměna PO, přerušení řízení, zastavení řízení, narovnání, společné řízení, řízení o náhradě škody a o vydání bezdůvodného obohacení, příkaz, příkaz na místě, rozhodnutí o přestupku, náklady řízení, specifika řízení o odvolání, zvláštní postupy po právní moci rozhodnutí o přestupku.

5. Společná ustanovení

  • společná, přechodná a závěrečná ustanovení
  • evidence přestupků, požadavky na oprávněnou úřední osobu, přechodná ustanovení

VCVS ČR, o.p.s. je jako vzdělávací instituce akreditována u Ministerstva vnitra ČR pod číslem AK/I-2/2012 je držitelem celé řady akreditovaných vzdělávacích programů u Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Aktuální seznam akreditovaných vzdělávacích programů naleznete v záložce O nás - akreditované programy

 

Číslo účtu společnosti Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s. je 107-9276630207/0100 (Komerční banka a.s.).