registrovat se  


Kurzy a školení - nabídka kurzů a školení - detail kurzu

Nový občanský zákoník ve veřejné správě, aktuality a praxe

Variabilní symbol: 1215008
Datum konání: 13.1.2015 ZRUŠENO
Čas: 9:00 do 14:00
Prezence začíná 30 minut před začátkem kurzu.
Místo konání: Hotel MARIA - školicí prostory
Přívozská 23, 702 00 Ostrava - Podrobné informace
Lektor: JUDr. Miroslav Kubánek
Akreditace: Neakreditováno
Cena kurzu: 1590,- Kč
Uvedená cena je včetně DPH.
V ceně prezenčního kurzu je zahrnuto občerstvení a školicí materiál.
Organizuje pobočka: Olomouc - Podrobnosti o pobočce VCVS ČR
Přínos kurzu:

Nový občanský zákoník (a s ním související legislativa) přináší do vývoje občanského a obchodního práva v České republice významný diskontinuitní prvek, když se výslovně odpoutává od dosavadní právní úpravy a naopak akcentuje současné evropské úpravy občanského práva a do jisté míry také navazuje na obecný zákoník občanský z roku 1811.

V souvislosti se zcela jinými ideovými základy nového občanského zákoníku tak v právní úpravě dochází k relativně rozsáhlým zásahům do stávající struktury občanského práva (namátkou v úpravě dědického práva, ochrany osobnosti či sjednocením úpravy smluvního práva). Občanský zákoník také přináší významné nové či obnovené instituty (služebnost, právo stavby, zásadu superficies solo cedit, zcela nové pojetí věci v právním smyslu) a v souvislosti s nimi také změnu terminologie.

Často opomíjenou záležitostí je otázka přechodu na novou právní úpravu a otázka aplikace nového občanského zákoníku na právní vztahy vzniklé před jeho účinností. Náplní tohoto kurzu tak bude také rozbor významných přechodných ustanovení (zejména v otázce sjednocení vlastnictví pozemku a stavby). Probrána bude také role stávající judikatury ve vztahu k nové právní úpravě.

Kurz je určen všem, kteří potřebují získat základní přehled o nejpodstatnějších rozdílech mezi občanským zákoníkem stávajícím a novou právní úpravou. Důraz bude kladen zejména na témata, která jsou nejbližší praxi územních samospráv, tj. kromě témat obecné části také otázky věcných práv a práva závazkového.

Cíle kurzu:

Cílem kurzu je představení základních principů nové právní úpravy, uvedení do nové terminologie občanského zákoníku a zejména představení základních rozdílů oproti úpravě stávající. Vzhledem k rozsáhlosti tématu bude důraz kladen zejména na obecnou část občanského zákoníku, otázku právního jednání, věcná práva a právo závazkové, a to zejména s ohledem na praxi územních samospráv. Pouze v základních bodech budou pak představeny změny v oblasti práva rodinného a práva dědického.

Program:
  1. Principy nové úpravy a jejich konkrétní vyjádření v právní úpravě
  2. Základy úpravy osob a zastoupení
  3. Krátké uvedení do změn v rodinném právu a právu dědickém
  4. Právní úprava věcí a věcných práv s důrazem na změnu v pojmu věc, na podstatu úpravy vlastnictví a držby, na zánik institutu ochrany pokojného stavu, na změny v úpravě věcných břemen
  5. Právní skutečnosti včetně úpravy promlčení a závazkové právo – jeho systematika, obecná ustanovení o závazcích, důsledky zániku dvojí úpravy smluvního práva, nejvýznamnější změny v úpravě kupní a darovací smlouvy, krátký přehled změny úpravy v oblasti náhrady škody
  6. Přechodná ustanovení a vztah nového občanského zákoníku a související legislativy
  7. Použitelnost dosavadní judikatury za účinnosti nového občanského zákoníku
  8. Dotazy, diskuse

VCVS ČR, o.p.s. je jako vzdělávací instituce akreditována u Ministerstva vnitra ČR pod číslem AK/I-2/2012 je držitelem celé řady akreditovaných vzdělávacích programů u Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Aktuální seznam akreditovaných vzdělávacích programů naleznete v záložce O nás - akreditované programy

 

Číslo účtu společnosti Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s. je 107-9276630207/0100 (Komerční banka a.s.).