registrovat se  


Kurzy a školení - nabídka kurzů a školení - detail kurzu

Ochrana osobních údajů a právo na informace

NOVINKA ve světle nové úpravy GDPR

Variabilní symbol: 1018075
Datum konání: 4.5.2018
Čas: 9:00 do 14:00
Prezence začíná 30 minut před začátkem kurzu.
Místo konání: VCVS ČR Brno
Kounicova 39, 602 00 Brno - Podrobné informace
Lektor: Mgr. Lukáš Rothanzl

Lukáš Rothanzl je advokátem a členem pracovní komise (pro veřejné právo I - komise pro správní právo č. 1) Legislativní rady vlády ČR, členem zvláštní rozkladové komise Ministerstva průmyslu a obchodu k zákonu č. 106/1999 Sb. a zvláštní rozkladové komise při odboru 12 Ministerstva financí.

Ve své advokátní praxi se zaměřuje zejména na poskytování právních služeb územním samosprávným celkům, resp. veřejnému sektoru jako takovému; v minulosti působil jako právním MV ČR, odboru dozoru a kontroly veřejné správy (a to mj. jako vedoucí oddělení kontroly), kde se věnoval metodické a aplikační činnosti spojené především se zákony o územních samosprávných celcích a zákonem o svobodném přístupu k informacím.

Má dlouhodobé zkušenosti s právním servisem obcím; po svém působení na ministerstvu vnitra se podílel mj. na realizaci projektu právního poradenství financovaného z evropských strukturálních fondů a Svazem měst a obcí ČR. Dlouhodobě přednáší problematiku hospodaření s majetkem obcí a zákona o svobodném přístupu k informacím. Mimo jiné publikační činnosti je spoluautorem publikace "Zákon o svobodném přístupu k informacím: komentář, 1. vydání. Praha: C.H. Beck, 2016.

Akreditace u MV ČR: AK/PV-488/2017 AK/VE-268/2017
Kritérium pro udělení osvědčení účastníkovi je absolvování kurzu v celém rozsahu.
Cena kurzu: 1750,- Kč
Uvedená cena je bez DPH, bude navýšena o příslušnou DPH v souladu se zákonem.
Je-li účastníkem úředník dle § 2 odst. 4 zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vztahuje se na něj osvobození DPH podle §57 odst. 1 písm. d) zákona č. 235/2004 Sb., o DPH ve znění pozdějších předpisů, a konečná cena kurzu zůstává stejná – DPH ve výši 0%.
Ostatním účastníkům je cena kurzu navýšena o DPH ve výši 21%.
V ceně je zahrnuto občerstvení a školicí materiál.
Organizuje pobočka: Brno - Podrobnosti o pobočce VCVS ČR
Anotace:
Cíle kurzu:

Cílem vzdělávacího programu je seznámit účastníky s platnou právní úpravou ochrany osobních údajů s důrazem na právní povinnosti správců a zpracovatelů osobních údajů. Předmětem výkladu bude tedy zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Nemalá pozornost bude věnována vztahu tohoto zákona se zákonem č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Důležitým tématem bude dále nařízení evrospkého parlamentu a rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů). Vzdělávací program se zaměří zejména na problematiku zpřístupňování informací, resp. pravidla přístupu k úředním dokumentům a omezení tohoto přístupu. Účastníci budou informováni rovněž o relevantní judikatuře.  

 

Program:

1. Základní pojmy a principy ochrany osobních údajů. Formy zpracování osobních údajů
2. Ochrana soukromí a osobních údajů při poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím.
3. Přístup k informacím a vybrané formy přístupu s důrazem na agendu obcí.

  • nahlížení do spisu
  • poskytování kopií listin
  • informace o úředních řízeních
  • úřední deska

4. Obecné nařízení o ochraně osobních údajů.

Nařízení evropského parlamentu a rady (EU) 2016/679 ze dne 27 dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/45/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů).


VCVS ČR, o.p.s. je jako vzdělávací instituce akreditována u Ministerstva vnitra ČR pod číslem AK/I-2/2012, je akreditovanou institucí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a je držitelem celé řady akreditovaných vzdělávacích programů u Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Aktuální seznam akreditovaných vzdělávacích programů naleznete v záložce O nás - akreditované programy

 

Číslo účtu společnosti Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s. je 107-9276630207/0100 (Komerční banka a.s.).