registrovat se  


Kurzy a školení - nabídka kurzů a školení - detail kurzu

Zákon o úřednících územně samosprávných celků v praxi - webinář

Variabilní symbol: 5224130
Datum konání: 25.10.2024 ZRUŠENO
Čas: 9:00 do 14:00
Prezence začíná 30 minut před začátkem kurzu.
Místo konání: On_line (MS Teams)
, On_line (MS Teams) - Podrobné informace
Lektor: Mgr. Jiří Hořánek

Lektor Mgr. Ing. Jiří Hořánek působí ve veřejné správě přes třicet let. Pracoval na různých pozicích jak v územní veřejné správě, tak i v ústřední státní správě. Současně má zkušenosti jako člen zastupitelstva obce i zastupitelstva kraje. Jako akreditovaný lektor se věnuje především veřejné správě a pracovnímu právu. Působí též jako zkušební komisař pro obecnou část u zkoušek zvláštní odborné způsobilosti.

Akreditace u MV ČR: AK/PV-540/2024 AK/VE-220/2024
Kritérium pro udělení osvědčení účastníkovi je absolvování kurzu v celém rozsahu.
Cena kurzu: 2150,- Kč
Uvedená cena je bez DPH, bude navýšena o příslušnou DPH v souladu se zákonem.
Je-li účastníkem úředník dle § 2 odst. 4 zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vztahuje se na něj osvobození DPH podle §57 odst. 1 písm. d) zákona č. 235/2004 Sb., o DPH ve znění pozdějších předpisů, a konečná cena kurzu zůstává stejná – DPH ve výši 0%.
Ostatním účastníkům je cena kurzu navýšena o DPH ve výši 21%.
V ceně prezenčního kurzu je zahrnuto občerstvení a školicí materiál.
Organizuje pobočka: Plzeň - Podrobnosti o pobočce VCVS ČR
Anotace:
Cíle kurzu:

Hlavním cílem vzdělávacího programu je seznámit posluchače se základním právním předpisem, který upravuje pracovněprávní vztahy úředníků územních samosprávných celků v propojení s dalšími právními předpisy jak z oblasti práva veřejného, tak i práva soukromého. Při tom budou posluchači též seznámení s novelou zákona provedenou zákonem č. 196/2024 Sb. účinnou od 1.1.2025. Dílčím cílem je rozvinout u posluchačů dovednost aplikovat zákon o úřednících v praxi, přičemž jim je vysvětlen a ukázán na praktických příkladech. Mimo to jsou posluchači upozorněni na možná úskalí při výkladu jednotlivých částí zákona.

Program:

1. Úvod a vymezení tématu

V první části budou posluchači uvedeni do problematiky týkající se zákona o úřednících.   Nejprve se zaměří na vymezení základních oblastí, které jsou obsaženy a zahrnuty v zákonu o úřednících. Následně budou posluchačům vysvětleny základní pojmy, se kterými se v této oblasti mohou setkat, a zároveň, které by jim mohly činit určité obtíže, pokud by jim nerozuměli. Tato první část bude pouhým vhledem, aby si posluchači udělali obecný přehled o dané problematice.

2. obecné postupy při aplikaci právních předpisů, právní zásady

V další části se budou informace vztahovat k obecným postupům, které se realizují při aplikaci právních předpisů. Posluchači budou seznámeni se základním dělením obecných postupů, dále jim jednotlivé postupy budou popsány a vysvětleny, kdy a jak se používají. Mimo to budou posluchači vedeni k tomu, aby jednotlivé postupy dokázali sami v praxi aplikovat, což bude následně vyzkoušeno v další části vzdělávacího programu. Kromě obecných postupů budou také rozebrány právní zásady, podle kterých se každý posluchač v praxi musí řídit, neboť při jejich nedodržení hrozí následky, a to sankce, trestní stíhání atd.

3. Základní úprava pracovněprávních vztahů ve veřejné správě

Třetí část bude věnována pracovněprávním vztahům, které se vztahují k veřejné správě. Posluchačům budou poskytnuty informace, které se týkají základní úpravy pracovněprávních vztahů, přičemž bude poukázáno i na zákoník práce, který se k těmto vztahům vztahuje. Zároveň dojde k propojení zákona o úřednících a zákoníku práce. 

4. Zákon o úřednících

Další část seznámí posluchače se zákonem o úřednících, přičemž bude poukázáno na změny, které se tohoto zákona týkají. Posluchačům budou předány informace týkající se postavení úředníků a správní činnosti. Dále bude rozebrán pracovní poměr úředníka, přičemž pozornost bude věnována předpokladům pro vznik pracovního poměru, veřejné výzvě, výběrovému řízení a úpravě pracovního poměru. Následně budou popsány povinnosti, které se vztahují k pozici úředníka. Tato část bude ukončena vzděláváním úředníků, přičemž prostor bude vymezen pro vstupní vzdělávání, průběžné vzdělávání a zvláštní odbornou způsobilost. Zmíněna bude i poslední novela zákona o úřednících provedená zákonem č. 196/2024 Sb., který nabývá účinnosti od 1.1.2025.  

5. Praktické příklady

V páté části bude prostor věnován praktickým příkladům. Posluchači budou upozorněny na možná nebezpečí, se kterými se mohou v této oblasti setkat a zároveň jim budou poskytnuty tipy, jak se těmto úskalím vyhnout, popřípadě je vyřešit. Mimo to budou s posluchači diskutovány nejasnosti, které si budou moci procvičit na jednotlivých modelových příkladech pro lepší srozumitelnost.

6. Diskuse, závěr

V závěru bude vymezený čas pro diskuzi, posluchači budou mít prostor pro položení případných dotazů k probíranému tématu. Diskuze bude mimo jiné vedena směrem ke sdílení příkladů dobré praxe a k probrání možností praktické aplikace nově nabytých znalostí do praxe.


VCVS ČR, o.p.s. je jako vzdělávací instituce akreditována u Ministerstva vnitra ČR pod číslem AK/I-2/2012 je držitelem celé řady akreditovaných vzdělávacích programů u Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Aktuální seznam akreditovaných vzdělávacích programů naleznete v záložce O nás - akreditované programy

 

Číslo účtu společnosti Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s. je 107-9276630207/0100 (Komerční banka a.s.).